Prinsesse Tannløs i Eventyrskogen

Tussene bor i Eventyrskogen. Der bor også alle eventyrfigurene når de ikke blir lest! Da er de på en måte "på jobben"! Men ellers slapper de av og koser seg som som du og jeg gjør i fritiden vår.
Tussene passer godt på skogen sin og hjelper Askeladden og alle de andre eventyrfigurene med gjøremål og trivielle hverdagsproblemer. Alle ser ut til å trives og ha det bra, bortsett fra heksa.
Hun er ikke fornøyd med tilværelsen, men vil hevne seg fordi det alltid er hun som taper i eventyrene når de blir lest. Derfor legger hun en skummel plan som skal gi henne all makten i skogen. ”Heksesodd” er hennes spesialitet, og den virker slik at de som spiser den mister fantasien og evnen til å skape og løse utfordringer.
I sodd-oppskriften står det at heksa må ha en melketann fra et ekte barn, (Alle vet jo at fantsasien sitter i melketennene, for når barn mister dem, blir jo fantasien svekket!) og tanna er nå det eneste hun mangler. Hun har lenge håpet på at det skal komme et barn inn i Eventyrskogen som hun kan stjele ei melketann fra. Derfor er det svært kjærkomment at det en dag dukker opp ei jente som har gått seg vill i skogen. Hun gjemmer seg i skogen fordi hun blir ertet.
Hun møter tussene som synes jenta er kjempesøt, og derfor vil de krone henne til sin egen prinsesse. De er lei av alle de andre prinsessene flyr ut og inn av eventyrene, så hvorfor ikke krone sin egen?
Prinsesse Tannløs, blir navnet hennes, for hun allerede mistet ei fortann, og en annen sitter svært løst!
Heksa får høre om dette, og starter jakten.
Hun bruker først sitt gamle triks fra Snehvit-eventyret, og prøver å forgifte jenta med et eple.
Men ”Snehvit” får stoppet det hele til stor ergelse for heksa. Men tanna blir sittende fast i eplet som Snehvit kaster ut i skogen. ”Smørbukk” finner dette og heksa prøver å bytte det til seg mot ei pølse.
Dette syns Smørbukk er en bra handel. Da heksa nesten har fått karret ut tanna av eplet, kommer ”Den Kjøttsultne”, en av Askeladdens hjelpere, for å bytte med et eple han og. Heksa skvetter, og mister eplet.
Hun tror at ”Den Kjøttsultne” har det riktige eplet og bytter det mot ei saftig steik men blir fryktelig sint, når hun oppdager at hun er lurt, og sverger hevn.
Heksa overhører planene om Fullmånefest og kroning, og da legger hun sin endelige plan.
”Prinsessa som ingen kunne målbinde” er sjalu på den nye jenta. Hun liker ikke at ei vanlig jente bare kan komme og bli kronet til prinsesse uten videre slik tussene ønsker det.
Derfor er det ikke vanskelig for heksa å få henne med som medhjelper på laget.
Hun ber prinsessa om å slippe den oppi Fullmånesodden sammen med litt heksesodd. Dette gjør prinsessen, og når sodden bir servert på festen forsvinner fantasien i skogen.
Skogen blir stille og kald. Alle sitter med tomme blikk og ser ut i luften, og klarer ikke foreta seg noe.
Heldigvis er det ikke alle som har spist av soddet. ”Veslefrikk”sovnet etter dansen, og ”Askeladden” og hjelperne hans ble lest akkurat da soddet ble servert, så de kommer tilbake og redder skogen.
”Veslefrikk” som alltid får det første han ber om, lurer heksa til å fortelle trylleformelen for forhekselsen, og sammen med jenta (som ikke likte sodden og bare lot som hun spiste), Askeladden og hjelperne hans løser de gåten på trylleformelen.
Igjen blir det liv i skogen igjen når fantasien er tilbake. ”Tyri-Hans” lurer heksa til å ta tak i ”Gullgåsa”, og så må hun pent følge med om bord i skipet til ”Askeladden”. Så sender de skipet rundt månen, så alle i Eventyrskogen kan få kronet prinsesse Tannløs, og feire fullmånefest i fred.

70 min Målgruppe: B Publikum: B

Detaljer

Roller

Merknad

Et stort antall roller, som kan tilpasses etter behov.

Musikkfiler og digitale noter kan leies fra Dramas ved godkjent fremføringskontrakt.

Kortversjon av manuset ligger bakerst i pdf-filen.